(0)

Зимова гума. Чим відрізняються зимові шини від літніх?

Зимова гума. Чим відрізняються зимові шини від літніх?
14.12.201700:00

Якщо Ви водій зі стажем, не думаю, що варто пояснювати, що таке зимова гума, адже Ви знаєте, що у Вас вже в гаражі стоїть комплект «перепустки» на дорогу терміном на 3 місяці. Чому «перепусткою»? Тому що про суму, яку Ви віддаєте за той ризик, виїхавши взимку на літній гумі. Якщо Ви ще не зрозуміли цінність зимової гуми на Вашому автомобілі, то давайте подивимося на статистику ДТП в Європі.

За даними поліції Європи, шанс, що автомобіль потрапить у ДТП на літній гумі взимку – 50%. ТАК! Це кожен 2-й виїзд із дому. Чому? Основною та незаперечною причиною є те, що гальмівний шлях на літній гумі взимку збільшується майже вдвічі! Ти можеш сказати, що у Вас хороший, сучасний автомобіль, на якому стоять різні високотехнологічні системи ABS або ESP, але зрозумійте, вони Вас ніяк не врятують, якщо Ваша гума в -10 С задубне і стане жорсткою. І Ви ковзатимете по ожеледиці як на санках у дитинстві. Круті спогади, так? А тепер повернися в реальне життя, де Ваш автомобіль їде 60 км/годину з хорошим інтервалом перед автомобілем, що знаходиться за 50 м від Вас. І тут різко йому потрібно зупинитися, а він на зимовій гумі, можливо навіть на шипованій. Ваш рефлекс вичавить педаль гальма, що ще більше посилить ситуацію, і Ви створите ДТП. Давайте замислимося, тоді Ви пошкодуєте, що не купили зимову гуму вчасно?

І так, а чим структурою відрізняється зимова гума від літньої? Літня шина за своєю структурою виготовлена ​​з твердішої гуми, ніж дає перевагу влітку. Це впливає на швидкість, на максимальне навантаження та знос. Зимова, у свою чергу, м'якша за структурою, не твердне при мінусових температурах. Але це знос дає чудове зчеплення з дорогою.

«Липучка» це вид зимової гуми, який має особливий малюнок на протекторі і за низьких температур дуже еластична. Так само вона вбирає вологу, чим зраджує більше зчеплення з дорогою.

Всесезонна гума певною мірою хороша альтернатива. Так би мовити і Вашим, і Нашим. Але тут діє приказка "Не риба ні м'ясо". Вона програє за своїми якостями літньою – влітку, взимку – зимовою. Тому що влітку вона надто м'яка, а взимку вона має не такий добрий протектор. Якщо Вам не така важлива безпека ваша та оточуючих, можете заощадити 30-40% за рік.

Варіант шипованої гуми дуже хороший, тому що гальмівний шлях на ожеледиці порівняно з «липучкою» у півтора рази менший. Звичайно цим потрібно жертвувати, наприклад, постійний шум з-під коліс. Якщо у тебе в автомобілі хороша шумоізоляція, то гума шипована взимку Вам відмінно підійде.

Поширений варіант одягати зимову гуму тільки на провідні колеса (часто на передньопривідних автомобілях). Теоретично все добре продумано і хитро. Але такий варіант зазвичай закінчується занесенням на першому повороті. Чому? Тому що фізику не обдуриш і центр тяжіння в повороті зміститися, тим самим створивши замет.

Давай підіб'ємо підсумки. Чи потрібна Вам зимова гума взимку? Думаю так! Виїжджаючи на дорогу взимку на літній гумі Ви ставите під загрозу не лише себе та свій автомобіль, а й інших учасників дорожнього руху, у тому числі й пішоходів, які думають, що завжди мають рацію, але не завжди живі. Тож не будьте егоїстами, відсоток заощаджених грошей дорівнює відсотку ризику загрози ДТП!




Розповісти друзям:
Коментарі
На даний момент коментарі відсутні, станьте першим.
Написати коментар

x

Замовлення зворотнього дзвінку

Знайшли дешевше?

Знайшли дешевше? Розкажіть нам про це і ми компенсуємо різницю!

Ім\'я
Бажана цiна
Номер телефону*
Де знайшли дешевше?