(0)

12 зимових порад автомобілісту. Несподіваних та корисних

12 зимових порад автомобілісту. Несподіваних та корисних
26.12.201900:00

12 зимових порад автомобілісту. Несподіваних та корисних

 

Попереду Новий рік, а разом з ним, на жаль, таке буває! - І нові автомобільні проблеми.

Михайло Колодочкін «За кермом» Експерт

Перед Новим роком у всіх має бути гарний настрій. Та й після нього теж теж. Давайте покращимо його один одному!

 

Не кладіть під ялинку те, що не хотіли б отримати самі

 

Знайти під ялинкою подарунок завжди приємно. Розчарування приходить побачивши дрібнички або листівки з чужими стандартними словами з друкарні. Якщо хочете зробити подарунок автомобілісту, то постарайтеся класти під ялинку щось свідомо корисне (у найгіршому разі — красиве). При цьому немає потреби сильно розщедрюватися, особливо на корпоративах — навіть набір ганчірок сьогодні виглядає дуже симпатично, а знадобляться вони всім і завжди! Не будуть зайвими і баклажка з омивайкою, і набір зволожуючих серветок, і навіть флакон з автохімією загального застосування (наприклад, витіснювач води з паливного бака). Багато грошей на це не піде, а настрій точно підніме.

 

Максимальна пильність у період передсвяткової суєти!

 

Коли на вулицях з'являються ялинки, гірлянди та інші веселі атрибути свят, то в якісь моменти неминуче виникають зимові дорожні колапси. Народ очманіло мчить кудись за покупками, з небес саме в цей час починають сипатися тонни снігу або, гірше, випадає крижаний дощ, уздовж проїжджих частин замість машин паркуються кучугури — загалом, суцільний психоз.

При цьому частина водіїв, чого вже там, може бути не тверезим.

Ситуація повторюється щороку, і навряд чи це буде винятком. А порада - банальна: постарайтеся максимально обмежити свої поїздки в період загального шопінгу та іншого божевілля. Купуйте подарунки трохи заздалегідь.

І ще порада у тему. У жодному разі не даруйте свідомо непрацюючі пристрої типу «економників палива», що підключаються в гніздо прикурювача, або «кишенькових стартерів» на пальчикових батареях, що підключаються туди ж. Не сприяйте збагаченню пройдисвітів, які торгують подібними виробами.

 

 Заберіть із бака воду

 

Правдами чи неправдами, але вода в паливний бак таки потрапляє. Причин багато: підвищена вологість атмосферного повітря, некомпетентність заправників, гігроскопічність окремих компонентів бензину тощо. Щоб ніякі льодяники не псували мотору життя, раджу раз-другий за сезон вилити в паливний бак флакончик вологовитісняючої присадки: їх у продажу повно. По секрету додам, що присадки для бензинових та дизельних моторів по суті одні й ті самі. Засоби зв'яже воду і допоможе її попаданню в камеру згоряння. А ось заливати чистий спирт, навіть якщо у вас його багато, не раджу.

 

Бійтеся літнього дизпалива

 

Власникам бензинових машин такі проблеми невідомі за визначенням. А ось дизельне паливо чітко поділяється на літнє та зимове. На жаль, експертизи останніх років, які стабільно проводимо з настанням зими, показує, що в середньому кожна п'ята проба палива замерзає в побутовому морозильнику. Причому продавці не соромляться торгувати літнім ДП: додаток до стандарту, в якому згадано сезонність застосування палив, є рекомендованим!

Найкращий спосіб уникнути заправки літнім паливом подобається не всім: я завжди радив і продовжую радити заправлятися виключно на фірмових мережевих АЗС. У наших останніх експертизах таке пальне не провалювалося. Що стосується «всемогутніх» антигелів, то вони реально вміють дещо знижувати температуру застигання, але не зможуть перетворити літнє ДП на зимове. Така автохімія годиться лише для профілактики. І якщо паливо вже почало змінювати агрегатний стан, то виливати флакончики у бак пізно.

 

Не соромтеся погрітися на морозі

 

Не слушайте болтунов, повторяющих чужие домыслы о ненужности прогрева современных автомобилей. Это электромобили могут работать без прогрева, благо в них и греть-то нечего. А двигатели внутреннего сгорания прогреваются долго и неравномерно. А там, где есть большие перепады температур, возникают высокие напряжения. Попытка на ледяной машине молодцевато кого-то обойти часто кончается ремонтом мотора, будь он даже суперсовременным.

Чадить под чужими окнами, конечно, не стоит — просто во всем нужна мера. Пустил мотор, смахнул снег, обошел вокруг, сел, пристегнулся — потихоньку поехал. Кстати, мотор при этом прогреется быстрее, чем на стоянке.

 

Не рвіть квіти життя

 

У канікули на дорогах різко збільшується кількість вільних від навчання дітей різного віку та темпераменту. Частина з них вважає для себе образливим слухати світлофори, розмітки та інші обмежувачі свобод. Додайте сюди смартфони, навушники, капюшони та інші покращувачі уваги. Але за будь-якого ДТП з пішоходом винним майже напевно визнають саме водія — мовляв, треба бути уважнішими, керуючи засобом підвищеної небезпеки! Варіантів загалом і ні — треба бути уважнішими.

 

Заберіть мобільні кучугуру

 

Зима дарує нам нове витончення на цю тему: на дорогах постійно зустрічаються машини з величезними кучугурами на даху, багажнику, а часом і на капоті. Тут порада проста: ніколи не опускайтеся до такої їзди самі! І справа не тільки в естетиці: така кучугура-мандрівник здатна заподіяти безліч неприємностей. Перерахуємо лише деякі: при сповзанні на капот така кучугура перекриє видимість, при русі може завдати серйозної шкоди автомобілю, що їде ззаду, на стоянці така машина виглядає занедбаною, провокуючи злодюжок щось з неї стибрить. А ще погіршується аеродинаміка, зростає ненажерливість тощо.

 

Посещайте супермаркеты!

 

Опять про подарки? Нет, дело в том, что на морозе время от времени машина может взбрыкнуть: скажем, замерзла летняя омывайка, прихватило стекла или багажник, не слушаются раскладываемые зеркала. В таких случаях, если все-таки удалось пробраться в салон, машинку лучше всего немножко отогреть — для этого подходят как раз подземные паркинги различных торговых заведений. Только не забудьте, покидая заведение, все-таки обработать те же уплотнительные резинки и прочие капризные элементысиликоновой смазкой, иначе ездить по таким местам придется постоянно.

 

Перетряхните багажник

 

Якщо ви їздите не тільки Невським і Тверським, то не соромтеся возити в багажнику деякі «допотопні» предмети — теплу куртку, нормальну лопату, сірники, ліхтарик. Загалом, уявіть собі хоч раз, що морозної ночі вам доведеться проторчати кілька годин далеко від макдональдсів та АЗС – фантазія підкаже вам багато чого. А моя стандартна порада, яка, можливо, давно всім набридла, — це зарядний пристрій для смартфона та інших айфонів. Вони мають тенденцію розряджатися в самий невідповідний час.

Окрема порада – нормальні пускові дроти для «прикурювання». І нехай усе це ніколи вам не знадобиться.

 

Залийте в бачок "неправильну" омивайку

 

На цю тему вже виступали стільки разів, що вистачить на десяток ЗМІ. Для холодних регіонів зі справжніми російськими морозами потрібні не дозволені ізопропілові рідини, що омивають, смердючі і загусні, а нормальні метанольні — як у канадах і скандинавіях. Вони не втратять плинність на холоді і збережуть вам добрий огляд. На ринках та інших розвалах вони, на щастя, продаються. Нестача у них одна: однозначно не годяться для споживання всередину. Але хіба нормальна людина це робитиме?

 

Обзаведіться ланцюгами

 

Якщо майбутні канікули ви маєте намір провести десь в Альпах, а добиратися туди хочете своїм ходом, попередньо обов'язково уточніть необхідність застосування ланцюгів протиковзання в обраному вами місці відпочинку. Майже точно відповідь буде позитивною. Причому потрібні будуть саме ланцюги, а не якісь їхні замінники. Так що краще придбати ними заздалегідь, ніж купувати їх в районі курорту, - це гарантовано буде дешевше.

 

Найміть двірників!

 

На зимовий період, коли нормальному огляду заважають не тільки бруд, а й сніг із льодом та іншими реагентами, буде не зайвим обзавестися зайвим комплектом склоочисників.

Не обов'язково брати дорогі моделі — наші недавні експертизи показали, що реальні можливості щіток практично не пов'язані з їхньою вартістю. А ось робота по шорсткій поверхні замерзлого скла швидко призводить в непридатність навіть найкращий склоочисник. Нічого страшного в цьому немає: адже двірники це типові розхідники. Просто коли стане ясно, що деталь зносилася, краще спокійно замінити її і їздити далі, ніж вдивлятися крізь «щілини в кільцях Сатурна».

З прийдешніми святами!

  • Вісім зимових правил, яких дотримуються досвідчені водії, ви знайдете тут.
  • Добірка недорогих подарунків автолюбителю від інтернет-магазину "За кермом". Встигніть вибрати корисний презент рідним та колегам!

Джерело:www.zr.ru



Розповісти друзям:
Коментарі
На даний момент коментарі відсутні, станьте першим.
Написати коментар

x

Замовлення зворотнього дзвінку

Знайшли дешевше?

Знайшли дешевше? Розкажіть нам про це і ми компенсуємо різницю!

Ім\'я
Бажана цiна
Номер телефону*
Де знайшли дешевше?